Persbericht over koopzondagen

Kieswijzer AD toont in Papendrecht ruime meerderheid voor uitbreiding zondagopenstelling

D66 en VVD in Papendrecht willen volledige openstelling winkels op zondag

D66 en VVD in Papendrecht slaan nog vóór de verkiezingen de handen ineen om ervoor te zorgen dat winkels in Papendrecht elke zondag open mogen. Nu is dat twee zondagen per maand. In de Kieswijzer die het AD maakte voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, staat de stelling: “Winkels mogen zelf kiezen of ze open willen op zondag”. Met deze stelling blijkt een ruime meerderheid van de huidige gemeenteraad in Papendrecht, 15 van de 23 zetels, het eens te zijn.


“Ik sta er van te kijken, dat zoveel partijen nu vóór de zondagopenstelling kiezen,” zegt Trijntje van Es, lijsttrekker van D66 Papendrecht. “Wij zijn er uiteraard erg blij mee. Keuzevrijheid voor winkeliers en inwoners is voor ons het belangrijkste. Wij hebben altijd gezegd: winkels open op zondag móet niet, maar laten we zorgen dat het mág voor wie dat wil.”

Ook VVD lijsttrekker Marco de Haas is verheugd met de uitslag van de Kieswijzer: “Veel inwoners en winkeliers die wij spreken, zijn er vóór dat de winkels elke zondag open mogen. Dat geeft namelijk veel meer duidelijkheid. Winkels in Papendrecht hebben al een regionale functie. Door mogelijk te maken dat winkels elke zondag open mogen, zal dat alleen maar toenemen en dat is goed voor onze winkeliers en voor onze winkelcentra.”


VVD en D66 gaan ervan uit dat de antwoorden op de vragen in de AD Kieswijzer kloppen. Zij zijn van plan om na de verkiezingen een gezamenlijk VVD-D66 initiatiefvoorstel in te dienen om de volledige zondagopenstelling van winkels mogelijk te maken. Daarnaast hopen de liberalen dat de partijen die nu zeggen vóór de zondagopening te zijn, niet na de verkiezingen opeens van standpunt veranderen. D66 en de VVD zijn de enige twee partijen in de Papendrechtse gemeenteraad die altijd voorstander zijn geweest van de zondagopenstelling en er ook voor pleiten in hun verkiezingsprogramma’s.


Het zijn vooral de supermarkten en bouwmarkten die in Papendrecht eerder hebben aangeven graag alle zondagen open te willen zijn. Om te achterhalen hoe er nu over gedacht wordt, hebben de liberale partijen de belangstelling gepolst bij de initiatiefnemer van de huidige zondagopenstelling, Karwei in Papendrecht, en bij de ondernemersvereniging De Meent.


De familie Van Vugt, eigenaren van Karwei Papendrecht, reageert enthousiast dat een meerderheid van de politieke partijen, winkeliers de keuze wil geven om zelf te bepalen of zij zondag open zijn. De eigenaren van Karwei waren een aantal jaren geleden de initiatienemers voor de zondagopenstelling in Papendrecht, waar de huidige twee winkelzondagen per maand uit zijn gekomen. “Wij zouden er erg blij mee zijn, als het elke zondag wordt.”


Ook Björn van Dijl, voorzitter ondernemersvereniging De Meent reageert positief: “Als voorzitter van de ondernemersvereniging én als ondernemer in Papendrecht vind ik dat de ondernemer gebruik moet kunnen maken van zo ruim mogelijke winkelopeningstijden. Voor de inwoner is duidelijkheid het belangrijkste. Met volledige openstelling heb je die ruimte én duidelijkheid. Echter,” zegt hij met klem, “wij gaan nooit iemand verplichten om open te gaan. Wij zullen altijd de beslissing van de winkelier respecteren die niet open wil.”